Zanim zacznę kulinarny temat, muszę Wam powiedzieć, że nie kupiłam NIC. Tragedia, ludzi peeełno, a to nie są warunki dla mnie, ja muszę mieć luz, swoją przestrzeń, czas i spokój. Już nigdy nie wybiorę się na takie coś. Po prostu widok kolejek do przymierzalni i kasy odbierał ochotę na cokolwiek, a i tak jakiś super promocji nie było, przy czym chyba w tygodniu (rano) skoczę do centrum, bo strój kąpielowy sobie upatrzyłam:)
Torcik "pina colada"
Spontaniczny wypiek, inspiracja zaczerpnięta z [ tego ] przepisu, przekształcone na mój sposób.
Biszkopt: również z przepisu zaczerpnięty z Moje Wypieki, czyli:
3 jajka | 3 łyżki mąki pszennej | 3 łyżki mąki ziemniaczanej | 6 łyżek cukru | 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (u mnie było ok 25-30 min - w tortownicy 18 cm).
Niestety biszkopcik mi za bardzo nie wyrósł, ale to dlatego, że mam zepsuty mikser i białka chciałam ubić blenderem (do bitej śmietany się nadaje) i niestety to nie był trafny pomysł. Dalszą część robiłam ubijaczką, ale nie umiałam już dojść do idealnej konsystencji białek... Przez co z założenia wiedziałam, że będzie niskie, dlatego też dałam więcej proszku do pieczenia - w smaku dobre wyszło.
Nadzienie: tort przekładany jest budyniem z przepisu, który mnie zainspirował i podałam linka na początku:
5 żółtek | 100 g cukru | 40 g mąki pszennej | 10 g mąki ziemniaczanej | 400 ml mleka kokosowego* | dodałam wiórki kokosowe
*Mleka kokosowego nie miałam, więc kupiłam akurat jakiś napój mleczny z bakomy - 50 ml a nawet więcej dodałam do masy z żółtek, a resztę budyniu uzupełniłam normalnym mlekiem :)
Do nasączenia: blaty biszkoptowe nasączyłam syropem z ananasów, które użyłam do ozdoby
Do ozdoby:
plastry ananasa | wiórki kokosowe | śmietana kremówka 30 %
5 żółtek | 100 g cukru | 40 g mąki pszennej | 10 g mąki ziemniaczanej | 400 ml mleka kokosowego* | dodałam wiórki kokosowe
*Mleka kokosowego nie miałam, więc kupiłam akurat jakiś napój mleczny z bakomy - 50 ml a nawet więcej dodałam do masy z żółtek, a resztę budyniu uzupełniłam normalnym mlekiem :)
Do nasączenia: blaty biszkoptowe nasączyłam syropem z ananasów, które użyłam do ozdoby
Do ozdoby:
plastry ananasa | wiórki kokosowe | śmietana kremówka 30 %
Dosyć lekki biszkopcik, następnym razem dodam ananasów do środka, tzn do masy, albo użyję jakiego dżemu, bo uważam, że mogłyby być bardziej wyczuwalne:)
No i zapowiedź jutra:
No i zapowiedź jutra:
Jakość słaba bo telefonowa. Czyli paczuszka z UK od Ani - prezencik w jej konkursie na baner :)
Więcej w tym temacie jutro :)
Monia
ale mi smaka narobiłas :)
OdpowiedzUsuńteż często korzystam z "moich wypieków"
O jaki ładny jest <3 zjadłabym ! <3
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na post z sleekami :P
OdpowiedzUsuńz ananaskiem, fajnie wygląda, wrzuć zdjęcie przekroju :)
OdpowiedzUsuńto co dobre szybko się kończy :)
UsuńMmmm.. pycha !
OdpowiedzUsuńale mi zrobiłaś smaka tym torcikiem, ja właśnie jestem w trakcie picia porannej kawy i coś słodkiego by się przydało :))
OdpowiedzUsuńtorcik wyglada smkowicie
OdpowiedzUsuńciesze sie ze paletka dotarla
moze pokazesz jakie makijaze nia zmalowalas ;) ? x
No dzisiaj mam zamiar coś nią ogarnąć :D
UsuńTort rewelacja,aż mam ochotę na ananasy;)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje ten wypiek , ale ja nie przepadam za ananasem ;P.
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że u Ciebie dziś też słodki post:)
OdpowiedzUsuńNie lubię ananasów. ;)
OdpowiedzUsuńO jezus i wszyscy święci.. powiedz mi czemu ja się odchudzam? Whyyyyy ???????
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda. zdradzę Ci mały sekret na biszkopt, który może już znasz :) jak już wyjmiesz z piekarnika to upuść go na podłogę z wysokości ok. 15-20 cm, wtedy jest super-puszysty :)
OdpowiedzUsuń